Studiekring Wolfert van Borssele
De studiekring Wolfert van Borssele is opgericht in 1982 door de toenmalige Burgemeester van de gemeente Borsele Drs. G.C.G. v.d. Heuvel en een aantal ondernemers en managers uit dezelfde gemeente.

http://wolfertvanborssele.nl/wp-content/uploads/2015/09/Lodewijk-XI.jpgDe studiekring is genoemd naar Wolfert van Borssele (6), die in 1477 stadhouder was van Holland en Zeeland en in 1478 van Lodewijk XI de orde van het Gulden Vlies ontving. De orde van het Gulden Vlies is 10 jan. 1430 te Brugge ingesteld door Philips de Goede van Bourgondië. Het daarbij behorende orde teken, het Gulden Vlies, heeft de studiekring gekozen als logo.

De studiekring leden ontmoeten elkaar ééns per maand in een goede ambiance met een (landelijk) bekend spreker, met het doel de sociale en zakelijke banden te verstevigen en tevens door inleidingen en discussies de algemene ontwikkeling te bevorderen.

Legpenning
Eens per jaar wordt de legpenning van de studiekring Wolfert van Borssele uitgereikt aan een persoon die de Zeeuwse zaak waardig is.
De legpenning is overhandig aan o.a.:

– Dhr. M.C. Verburgt, oud-gedeputeerde van Zeeland en lid van de Raad van State
– Dhr. A.J. Kalland, oud-gedeputeerde van Zeeland en oud-voorzitter CDA 1e kamerfractie
– Dhr. E. Heijblok, directeur van de Zeeuwse koorschool
– Dhr. J. Raas, oud-wielrenner, ploegleider
– Dhr. G.C.G. v.d. Heuvel, directeur gem. Havenbedrijf Amsterdam/ oud-burgemeester gemeente Borsele
– Dhr. W. Dekker, president commissaris Philips N.V.
– Ir. D.J. v.d. Have, oud-directeur Kon. D.J. v.d. Have b.v.
– Drs. Jacques de Milliano, directeur Artsen zonder Grenzen
– F. Maljaars, oud-directeur Unilever
– Drs. Wijffels, president directeur Rabobank
– Mevr. M.C. Moerdijk, publiciste
– Drs. I.L.G. van Melle, oud directeur Van Melle N.V.
– Dhr. H.van Koeveringe, directeur Roompot Group B.V.
– Mevr. K.M.H. Peijs, commissaris van de Koningin van de provincie Zeeland
– Sergio Herman, sterren top kok

Bijeenkomsten
De leden komen, behalve in de maanden juli en augustus, elke derde woensdag van de maand bijeen in Restaurant Katseveer, Katseveerweg 2 (aan de Oosterschelde gelegen bij de Zandkreekdam; aanrijden via kruispunt met stoplichten, richting Wolphaartsdijk en dan direct rechtsaf slaan om via parallelweg richting Zandkreekdam te rijden, vervolgens borden volgen en via tunnel onder de weg doorrijden) telefoon:0113-227955.

 

katse veer

Wolfert van Borssele

Wolfert van Borssele, graaf van Grandpré, heer van Veere, Zandenburg, enz.(gest. 1487), zoon van Hendrik, huwde met de Schotse prinses Maria, een zuster van koning Jacobus I, die hem het graafschap Buchan in Schotland medebracht. In 1467 nam hij deel aan de verovering van Dinant en in 1468 aan die van St. Truijen, Luik enz., waarbij hij door Karel de Stoute tot ridder werd geslagen. Hij was voorts in 1470 luitenant en kapitein-generaal van de vloot en in 1477 stadhouder van Holland en Zeeland voor Maria van Bourgondië. Ook werd hij gezant bij Lodewijk XI van Frankrijk en ontving in 1478 de orde van het Gulden Vlies. Het woeden der Hoekse en Kabeljauwse twisten veroorzaakte dat hij het stadhouderschap, dat hij tegen de zin der machtige Kabeljauwsen had gekregen, neerlegde.

Back-To-Top